berente.hu | Irányítószám: 3704 | Körzetszám: 48

A dinamikusan fejlődő település


Berentei Sakk-kör Egyesület

cím:Berente, Bajcsy-Zsilinszky út 1.
telefon:20/205-17-63
e-mail:berentesakk@freemail.hu
Vezető:Nagy László

Az egyesület létrehozását Nagy László berentei lakos kezdeményezte és szervezte, akinek sakkmúltja, sakkbírói szakvizsgája és e játék iránti szeretete alapkő lett Berente sakkéletében.
A Sakk-Kör egyesület önkormányzati elven működő szakmai érdekvédelmi és érdek képviseleti társadalmi szervezet, amelynek célja a tömeg-és versenysport területén a sakkozás lehetőségének biztosítása, népszerűsítése, alapvetően sportcéllal alakult meg. E cél érdekében felvállalja, hogy ellátja a helyi sakkélet szervezését sportoktatási és versenyprogramok szervezésében, továbbá az e kérdéskört tárgyaló, bemutató képzésben, előadás szervezésében, kiadványok megjelentetésében és terjesztésében.
A Sakk-Kör hivatalosan 2002. április 2-án alakult meg, ekkor tartotta hivatalos alakuló közgyűlését, 17 fő részvételével. Már 2002-2003-as évadban elindította csapatát a Megyei II. osztályú csapatbajnokságban, ahol elért helyezése a 3. hely.
További eredmények: - 2003-2004-ben a II. osztályú versengésben a csapat 3., azaz bronzérmes lett. - 2003-2004-ben az Önkormányzat anyagi támogatása lehetővé tette, egy második csapat indítását a Megyei I. osztályban. (A Megyei I. osztály már igen erős mezőnyt tud magáénak. Azóta e mezőnyben nem álltunk kieső helyen, de dobogós évünk sem volt. / Szőke L./ ) - 2004-2005-ben a II. osztályú csapat bronz érmes. - 2006-2007-ben a II .osztályú csapat ezüst érmes. Az Egyesület ifi versenyzői sem vallottak szégyent a tábláknál iskolájuk képviseletében a Körzeti Diákolimpián sakk-sportban. Dékány István: - 2006-ban ezüst érmes II. helyet szerzett - 2008-ban korosztályos bronzérmes lett. Kovács Norbert: - 2006-ban korosztályában ezüstérmes, 2. helyet szerzett Hurták Ádám: - 2006-ban aranyérmes I. helyezett korosztályos - 2007-ben ezüstérmes 2. helyezett a Diákolimpián. - 2007-ben a Kovács Aladár emlékversenyen aranyérmet nyert. (30 fő induló közül) Csapatversenyeken úgy az I. osztályban, mint a II. osztályú bajnokságban a fiatalok ugyanazon eredményekkel büszkélkedhetnek, mint a felnőttek.
(Ugyanis a versenyző csapatoknak a bajnoki meccseken kötelező minden osztályban két ifjúsági versenyzőt kiállítani. Szőke L./) Az Egyesület versenyzői közül 24 főnek van az Országos Sakk Szövetségtől versenyengedélye. A felnőtt versenyzőkből 5 fő, az ifi versenyzők mind berenteiek. Az Egyesület hagyományosan évente megrendezett versenyei: - BERENTE OPEN országos értékpontszerző-verseny, (augusztus) 3 napos. - cSAKK-BULI 2X15 perces játékkal, baráti jellegű versenynap. Sakkengedély nélküliek csak Berentéről, de engedéllyel bárhonnan benevezhetnek. BARANYI JÓZSEF Emlékverseny csak az Egyesület tagjai között.(december)