berente.hu | Irányítószám: 3704 | Körzetszám: 48

A dinamikusan fejlődő település


Berentei Művelődési Ház és Könyvtár

cím:Berente, Bajcsy-Zsilinszky út 1.
telefon:(48) 310-179 (70) 379-24-42
e-mail:muvhaz@berente.hu
web:www.berente.hu
igazgató:Sólyom Sándor

A Művelődési Ház egész évben hétfőn, szerdán és pénteken 11.00 órától 19.00 óráig, kedden és csütörtökön 8.00 órától 16.00 óráig tart nyitva, illetve igény szerint ettől eltérő időpontban, esetenként hétvégén is várja az érdeklődőket. Ezen kívül a Művelődési Ház a művészeti és önszerveződő csoportok próbáihoz, foglalkozásaihoz egész évben helyet biztosít.

A Berentei Művelődési Ház teljes felújítására 2005-ben került sor. A rekonstrukció után rendkívül modern és impozáns lett az intézmény.

Mindennapos jelleggel az alább felsorolt szakkörök, művészeti csoportok működnek az intézményben:

• Mazsorett csoport (szerdai napokon: 10.00-11.00 és 14.00-15.00) - Sztofán Zsuzsanna
• Sakk-Kör (szombati napokon: 10.00-12.00) - Nagy László
• Rozmaring Dalkör (csütörtöki napokon: 16.30-18.00) - Demjén Gyula
• Zumba (hétfői napokon: 17.20-18.30 és pénteki napokon: 17.00-18.10) - Sárváry Márió
• Jóga (szerdai napokon: 17.15-19.00) - Fortuna Judit
• Modern tánc (hétfői és szerdai napokon: 14.00-15.00) - Bencs Zoltán

A Művelődési Ház külső szervek rendezvényeinek lebonyolításához egész évben lehetőséget és helyszínt biztosít: intézményünk falai között vásárok, véradás, szemvizsgálat, családi rendezvények, stb. kerülnek időszakosan megrendezésre.

Programjainkkal, rendezvényeinkkel, szolgáltatásainkkal kapcsolatban továbbra is várjuk a lakosság megkeresését, véleményét, javaslatait.

Könyvtár-Teleház


A Könyvtár-Teleház a volt Szepessy-kastély épületében található (Berente, József Attila út 2.), kettős funkciót lát el, iskolai és községi könyvtár is egyben.

A könyvtári ellátás a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárral kötött megállapodás alapján igénybe vett Könyvtári Szolgáltató Rendszer útján történik. Az olvasók rendelkezésére áll 12-féle heti- és havilap, illetve DVD filmek is kölcsönözhetőek. Az elmúlt időszakban jelentős mértékben bővült a gyermek- és ifjúsági irodalom. Állománya mintegy 4.300 kötet, amelynek nagyobb része a régi könyvtárból megmaradt állomány, kisebb része pedig a Kazincbarcikával kötött könyvtári társulás által került átadásra, illetve önkormányzati támogatással került megvásárlásra. Továbbra is népszerűek teleházas szolgáltatásaink: internet használat, fénymásolás, nyomtatás, szkennelés.

Szolgáltatásaink:
• Fénymásolás A/4 egyoldalas: 12 Ft, A/3 egyoldalas: 24 Ft, A/4 kétoldalas: 16 Ft, A/3 kétoldalas: 32 Ft
• Nyomtatás (szöveg): A/3 kétoldalas 12 Ft, A/4 kétoldalas: 16 Ft
• Nyomtatás (kép): A/3 kétoldalas: 16 Ft, A/4 kétoldalas: 24 Ft

A Könyvtár-Teleház nyitva tartása:
Iskolai könyvtár: hétfő, szerda: 8.00-13.00
Községi könyvtár: kedd, csütörtök: 13.00-18.00

Művészeti csoportjaink


Napsugár Mazsorett Csoport
Művészeti vezető: Sztofán Zsuzsanna

Berentén 2001 októberében a szülők kezdeményezésére játékos gyermektornával indult a foglalkozás. A gyerekek nagy része ekkor még óvodás volt. A foglalkozásokon nagy örömmel vettek részt; mikor első alkalommal láttak mazsorett bemutatót, nagyon megtetszett nekik ez a művészeti ág. Így 2002-től Napsugár Mazsorett Csoport néven működik. Tagjaik óvodások és kisiskolások, akik a próbákon nagy lelkesedéssel vesznek részt, igyekeznek elsajátítani a botforgatás technikáját, fogékonyak és megvan bennük az alapvetően fontos fegyelem, az együtt mozgás képessége. Szívesen készülnek a fellépésekre.

Kiemelkedő fellépéseik:
• Szendrői mazsorett találkozó
• Országos Mazsorett Bajnokság, Szolnok
• Bányász Fúvószenekari és Mazsorett Találkozó, Kazincbarcika
• Falunapok és helyi rendezvények
• Sajószentpéteri Városnapok

A jövőre vonatkozó tervek: A csoportot a helyi önkormányzat támogatja. Szeretnénk, hogyha a csoport együtt maradna, és ilyen lelkesedéssel folyna továbbra is a munka, mint az eddig eltelt idő alatt.

Rozmaring Dalkör
Művészeti vezető: Demjén Gyula

A Rozmaring Dalkör 2003 októberében lépett először színpadra az Önkormányzat által szervezett Falunap alkalmából. A Dalkör vezetője Blitzer Lászlóné Irénke lett, aki összefogta a 10-15 fős csapatot, amely létszám a későbbi időkben is alig változott. Az éneklés szeretete, és az időközben kialakult baráti kapcsolatok stabil művészcsoporttá tették a Dalkört.
2003-tól nagy utat jártak be napjainkig, mert a csoport tagja lett a Vass Lajos Népzenei Szövetségnek, valamint a Nyugdíjas Klubok Országos Szövetségének, s manapság alig győzi a meghívásos fellépéseket. Mucsonyban és Mezőkövesden a népdalosok versenyén ezüstérmes oklevelet kaptak, s szinte alig van megyénkben olyan város, olyan község, amely ne lett volna fellépésük színhelye.

2004. október 1-jén rendezték meg Berentén a Művelődési Házban először a Dalkörök Találkozóját, ami immár hagyománnyá vált.

2007. április 02-től kapott a csoport egy szakmai vezetőt, Molnárné Csutor Ágnes kazincbarcikai énektanárnőt, aki Blitzer Lászlóné Irénke 2008-as betegsége és sajnálatos halála után irányította a társaságot, s akit vezetőként Samu Ágnes, majd a jelenlegi vezető Demjén Gyula váltott fel.

2012-ben Egerben a Népdalkörök Országos Minősítő versenyén az együttes ezüst fokozatú minősítésben részesült.