berente.hu | Irányítószám: 3704 | Körzetszám: 48

A dinamikusan fejlődő település


Rozmaring Dalkör

cím:Berente, 3704 Berente, Bajcsy Zs. u. 1.
telefon:48/310-179
e-mail:muvhaz@berente.hu
Vezető:Demjén Gyula

A Rozmaring Dalkör 2003 októberében alakult, illetve lépett először színpadra az Önkormányzat által szervezett Falunap alkalmából. A Dalkör vezetője Blitzer Lászlóné Irénke lett, aki összefogta a 10-15 fős csapatot, amely létszám a későbbi időkben is alig változott. Az éneklés szeretete, és az időközben kialakult baráti kapcsolatok stabil művészcsoporttá tették a Dalkört.
2003-tól nagy utat jártak be napjainkig is, mert a csoport tagja lett a Vass Lajos Népzenei Szövetségnek, valamint a Nyugdíjas Klubok Országos Szövetségének, s manapság alig győzi a meghívásos fellépéseket.
Mucsonyban és Mezőkövesden a népdalosok versenyén ezüstérmes oklevelet kaptak, s szinte alig van megyénkben olyan város, olyan község, amely ne lett volna fellépésük színhelye.
Szerepeltek Vadnán az Őszirózsák Nyugdíjas Klub meghívására, Kazincbarcikán a Bányász Nyugdíjas Alapszervezet találkozóján. 2004. október 1-jén rendezték meg Berentén a Művelődési Házban először a Dalkörök Találkozóját, ami immár hagyománnyá vált. 2007. április 2-től kapott a csoport egy szakmai vezetőt, Molnárné Csutor Ágnes kazincbarcikai énektanárnőt, aki Blitzerné Irénke 2008-as betegsége és sajnálatos halála után irányította a társaságot, s akit vezetőként Samu Ágnes, majd a jelenlegi vezető Demjén Gyula váltott fel.
Berente Önkormányzata a különböző helyszínű találkozókhoz, fellépésekhez autóbuszával segíti az asszonyokat, amiért cserébe annyira hálásak, hogy a berentei rendezvények mindegyikének színvonalán műsorukkal emelnek.
Láthatjuk és hallhatjuk őket a két legnagyobb ünnep, május 1-jén és augusztus 20-án, de ott vannak a szüreti mulatságokon, az Idősek Hete zárórendezvényén és karácsonyi műsorokon is.
Teszik ezt most már évről-évre, előadásaikkal színesítve Berente kulturális életét.