berente.hu | Irányítószám: 3704 | Körzetszám: 48

A dinamikusan fejlődő település


Lakossági tájékoztatás

2016.10.05.

Tájékoztatjuk a Tisztelt berentei Lakosságot, hogy 2016. október 01. és 2016. október 15. között történik településünkön a rókák veszettség elleni orális immunizálása. A veszettség az egyik legrégebben ismert, embert és állatokat egyaránt megbetegítő, a tünetek jelentkezése esetén halálos kimenetelű fertőző betegség.

Lakossági tájékoztatás

A világon még napjainkban is évente 30-40 ezer ember hal meg ebben a betegségben. Hazánkban a 70-es, 80-as évek óta az úgynevezett "erdei veszettség" okoz nagy problémát. Ennek legfőbb terjesztője a róka.

A vakcinázási kampányban közreműködnek a megyei Kormányhivatalok állategészségügyi és népegészségügyi szakigazgatási szervei, és végül, de nem utolsó sorban az ország immunizálásra kijelölt területeinek valamennyi vadászatra jogosultja.

A vadászatra jogosultak fontos feladata a kampányokat közvetlenül megelőzően a lakosság tájékoztatása. A hivatásos vadászok ennek érdekében a vadászterületük több forgalmas pontjára feltűnő, piros színű, kétnyelvű plakátokat helyeznek ki és a települések hirdetőtábláira is kikerülnek a megfelelő tájékoztatást adó plakátok.

A kampányidőszakban közel másfél millió adag, csalétekbe rejtett vakcina döntő hányadát repülőgépekről juttatják ki a területre, amelyek az országban hat repülőtérről, szigorú előírások szerint, precízen tervezett útvonalakon és program alapján startolnak és megyei ütemezésben, folyamatos ellenőrzés alatt végzik munkájukat. Az ország kijelölt területének minden km2-ére átlagosan 20 adag csalétekbe rejtett vakcina kerül.forrás: