berente.hu | Irányítószám: 3704 | Körzetszám: 48

A dinamikusan fejlődő település


Külső Védelmi Tervgyakorlat

2016.10.21.

Külső Védelmi Tervgyakorlatot tartott 2016. október 20-án az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kazincbarcikai Kirendeltsége Kazincbarcika, Sajószentpéter és Berente önkormányzatával közösen. Az esemény célja az volt, hogy a szakemberek gyakorolják a külső védelmi tervben katasztrófa esetére előírt feladatokat.

Külső Védelmi Tervgyakorlat

A gyakorlat során - ahogy azt mindig - egy balesetet imitáltak a BorsodChemben. A fiktív veszélyhelyzet szerint a BorsodChem területén egy cseppfolyós klórt szállító vasúti tartálykocsi lefejtő tömlője sérült meg, és az így kiszabadult klórfelhő előbb Sajószentpétert, majd a szélirány változása miatt Kazincbarcikát és Berentét veszélyeztette.

Az eset során azt próbálták el a szakemberek, hogy mi a teendője a Helyi Védelmi Bizottság tagjainak és az érintetteknek egy valós katasztrófa során. A védelmi gyakorlat egyik leglátványosabb része ezúttal is az elzárkóztatási gyakorlat volt, a Berentei Általános Iskolában, ahol a feltételezés szerint egy tanuló meg is sérült.

Szent-Királyi László a Kazincbarcikai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője érdeklődésünkre azt mondta, az október 20-ai eseményhez hasonlókat a törvényben meghatározott rendszerességgel szükséges tartani. Kiemelte, a mostani ugyan csak egy részleges gyakorlat volt, azonban azt most is több szempont szerint ellenőrizték.

- Fontos volt felmérni, hogy milyen hatékonyan tudjuk tájékoztatni a lakosságot, de nagyon lényeges volt az is, hogy kipróbáljuk a biztonságtechnikai eszközöket, és lepróbáljuk azt is, hogy hogyan tudnak együtt dolgozni a BorsodChem szakemberei, a védelmi bizottságok és a katasztrófavédelem, valamint egyéb hatóságok munkatársai - mondta a kirendeltség-vezető.

Vészhelyzet esetén a településeken működő helyi televíziók, önkormányzati- és hírportálok, valamint a helyi rádiókon keresztül is tájékoztatná a Helyi Védelmi Bizottság az érintetteket.

Klement Tibor, BorsodChem Zrt. biztonságtechnikai igazgatója szerint nagyon fontos a lakosság tájékoztatása és felkészítése, még annak ellenére is, hogy a gyárban minden dolgozó rendszeresen részt vesz hasonló próbákon.

- Olyan szituációkat gyakorlunk, amikor azt feltételezzük, hogy a veszélyhelyzet már nem marad a kerítésen belül és külső lakosságot is veszélyeztet. Mindenképpen szükséges, hogy ezek a gyakorlatok életszerűek legyenek, a lakosságot tájékoztassuk és a lakosság is tisztában legyen azokkal a kockázatokkal, amit egy ilyen gyár közelsége jelent - mondta a biztonságtechnikai igazgató.

A csütörtöki védelmi gyakorlatot Sajószentpéteren is megtartották. Geregúr József, a város alpolgármestere azt hangsúlyozta, a próba számukra is fontos, hiszen a BorsodChem ehhez a településhez is nagyon közel van.

A klórfelhő okozta reggeli vészhelyzet délután egy óra után múlt el. Ezt követően az élet mindegyik településen visszatért a normál kerékvágásba, vagyis a gyakorlat sikeres volt - köszönhetően a felkészült védelmi bizottságoknak, a szakembereknek és a magasfokú biztonsági szabályoknak.

(Forrás: O Pont Online - a hírportál)


forrás: