berente.hu | Irányítószám: 3704 | Körzetszám: 48

A dinamikusan fejlődő település


Lakossági hírlevél

2017.07.20.

Itt a nyár! Dübörög a strand-és fesztivál szezon. A gyerekeken kívül a felnőttek is megkezdik végre a jól megérdemelt szabadságukat. A felhőtlen kikapcsolódás tervezgetése során azonban gondolniuk kell arra is, hogy a pihenésük csak akkor lesz gondtalan, ha nem válnak bűncselekmény áldozatává.

Lakossági hírlevél

A folyó-és tópartok, a strandok és a különböző fesztiválok csalogatják a rekreálódni, szórakozni vágyókat. A nyaralók pedig gyakran megfeledkeznek arról, hogy a vízpartokon és a fesztiválokon sincsenek biztonságban, hiszen a bűnözők a nyári időszakban sem lazítanak.

Az elkövetők ismérvei:

- Az elkövetők kinézetben, ruházkodásban és viselkedésben sem különböznek a nyaralóktól, fesztiválozóktól, így könnyen elvegyülnek a tömegben

- Tudják, hogy a strandolók, koncertrajongók hosszabb ideig lesznek távol a csomagjaiktól, így van idejük tevékenykedni

- Válogatás nélkül lopnak el bármit, ami értékesnek tűnik (papucs, telefon, laptop, táska, napszemüveg)

- A tömeget, fesztiváli forgatagot kihasználva a helyszínről gyorsan távoznak, nem keltenek feltűnést

- Tisztában vannak azzal, hogy az azonosításuk nagyon nehéz a hatóságok számára

- Előszeretettel tulajdonítják el a gépkocsiban látható helyen hagyott értékeket

- A nagyobb értéket képviselő kerékpárok is a célpontjaik között vannak

- A nyaralás idejére üresen hagyott lakóingatlanok kedvelt célpontjai a betörőknek

- A szexuális erőszak elkövetői gyakran itatják le alkoholos italokkal alkalmi nőismerősüket, illetve kevernek drogokat (pl.: GHB) az italaikba. Minderre kiváló alkalmat teremthet a fesztiválok felszabadult hangulata


Mit tegyen, hogy ne váljon áldozattá?

- Mielőtt pihenni indul, zárjon be minden ablakot, ajtót a lakásán, tegyen rendet az udvaron, ne hagyjon kint semmi olyan tárgyat, ami a betörő bejutását megkönnyítheti (létra, balta stb.).

- Válasszon olyan szállodát, vagy vendégházat, ahol zárt parkoló van. Ne hagyjon tolvajokat vonzó értéket (GPS, laptop, táska, kabát stb.) a gépkocsiban. Mindent vigyen be a szálláshelyre. Nagyobb mennyiségű készpénzt - amennyiben arra nincs szüksége a nyaralás során - nagy értékű ékszert ne vigyen magával a nyaralásra.

- Amennyiben mégis szeretné értékeit a pihenés során is testközelben tudni, úgy azokat és az okmányait (útlevél, jogosítvány, stb.) zárja be a szoba széfjébe.

- A strand nem ékszerbemutató. Ne vigyen jelentős értéket képviselő ékszert és a szükségesnél több készpénzt a vízpartra. Ha mégis így tesz, akkor a vízben tartózkodás idejére tegye azt be az értékmegőrzőbe, amelynek bérleti díja nem több két gombóc fagyinál, vagy egy üveg sörnél.

- A strandok többsége ingyenes Wifi lehetőséggel is csalogatja a vendégeket. Azonban gondolkozzunk el azon, hogy ez az ingyenes lehetőség megér-e annyit, hogy a telefonunkat, táblagépünket ellopják, miközben mi lubickolunk.

- Jegyezze meg, hogy a törülköző nem biztonságtechnikai eszköz, így az azzal letakart értékei nincsenek biztonságban. Az sem megoldás, hogy a vízből figyelünk a csomagunkra, hiszen a figyelmünket bármi elvonhatja hosszabb-rövidebb időre. Egyedüli megbízható módja az értékeink megőrzésének, ha felváltva őrködünk a csomag mellett.

- Ha kerékpárral érkezik a fürdőhelyre, akkor azt olyan helyen zárja le, ahol a vendéglátóhely személyzete, biztonsági őre rálát. A kétkerekűt megbízható eszközzel, lehetőleg fix helyhez rögzítse, az értékes, de könnyen leszerelhető kiegészítőket (kilométeróra, GPS, stb.) távolítsa el a kerékpárról, tegye azt is értékmegőrzőbe.

- A készpénzét, fényképezőgépét, telefonját tárolja olyan vízálló tokban, övtáskában, amiben magával viheti azokat a vízbe. Bár ezek az eszközök nem túl trendik, azonban megbízható megoldást nyújtanak a lopások ellen.

- A fesztiválozók éljenek a prepaid kártyás (MetaPay, FestiPay) fizetés lehetőségével, amelynek lényege hogy az eltulajdonítása esetén csak az előre feltöltött összeget veszítik el és nem a teljes, bankszámlán tárolt vagyonunkat. Ezek az eszközök klasszikus kártya, karóra, karszalag, mobiltelefon alkalmazás formájában is elérhetőek és a fizetésen túl lehetővé tehetik a ki-és beléptetést is.

- Ha a rendezvény végén nem akar sorban állni a fesztiválkártyán maradt összeg visszaváltása miatt, akkor használjon paypass rendszerű kártyát.

- Csak azokat a vagyontárgyakat vigyék magukkal, amik feltétlenül szükségesek az időtöltéshez. A nagyobb értékeket helyezzék el értékmegőrzőben.

- Mobiltelefonjukat ne a nadrág farzsebében tárolják, bármennyire is divatos ez napjainkban. Viseljen zipzáras zsebbel ellátott ruhát.

- Vigyázzunk az alkoholfogyasztással is, ittasan könnyebben válhatunk bűncselekmény áldozatává

- Ne fogadjon el idegenektől italt, az olyan ital, aminek nem ismeri a származását bármilyen idegen anyagot, akár drogot is tartalmazhat.

- Ha külföldre megy nyaralni, vagy ott szeretne fesztiválon részt venni, vegye figyelembe a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának célországra szóló tanácsait, amelyek a http://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs internetes címen érhetők el.

BAZ Megyei Rendőr-Főkapitányság
Bűnügyi Igazgatóság, Bűnmegelőzési Osztály
forrás: