berente.hu | Irányítószám: 3704 | Körzetszám: 48

A dinamikusan fejlődő település


Határozat legeltetési tilalom és ebzárlat elrendeléséről

2022.03.25.

A B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerlánc- biztonsági és Állategészségügyi Osztálya Berente, Rudolftelep települések közigazgatási területére 2022. március 28. és 2022. április 17. közötti időszakra legeltetési tilalmat és ebzárlatot rendel el a következők szerint:

Határozat legeltetési tilalom és ebzárlat elrendeléséről

Ebzárlat:
1. tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek; kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni; a település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.

Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező
a) vadászebek,
b) a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei,
c) a katasztrófa-mentő ebek,
d) a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a fent foglalt korlátozás alól. Az ebzárlat alatt befogott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartamára.

2. Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény (pl. kiállítás, sportrendezvény) nem tartható.
- A települések sűrűn lakott részein nem történik vakcina kiszórás, a külterületi/külvárosi zöldterületeken azonban igen.

Legeltetési tilalom:
a szarvasmarhák, bivalyok, juhok, kecskék, lovak, szamarak, öszvérek és sertések legeltetését a lakott településen belül az erre kijelölt helyen, ilyen hely hiányában a lakott település határától számított 500-1000 méteren belül kell megszervezni, bármely állatfajba tartozó állatok vándorolva történő legeltetése tilos, az állandóan legelőn tartott húshasznú szarvasmarha-állományok legeltetését - az állomány nagyságától függően - 10-20 hektáros területre kell korlátozni.

Tilos a legelő területén, vagy a lakott területen kívül működő állattartó telepek körül a pásztorebek, terelő kutyák használata.forrás: