berente.hu | Irányítószám: 3704 | Körzetszám: 48

A dinamikusan fejlődő település


Új citromsavgyár épül Kazincbarcikán (vagy Berentén?)

2014.09.03.

Citromsavgyár épül Szolnokon és Kazincbarcikán Két citromsavgyár is lesz Magyarországon: Szolnokon és Kazincbarcikán is épül egy-egy üzem hamarosan, amivel a globális piac jelentős szereplőjévé lép elő Magyarország. Az előbbi alapkövét szeptember 9-én helyezik el, az utóbbit ma jelentették be.

Új citromsavgyár épül Kazincbarcikán (vagy Berentén?)

Meglepő módon közel egyidőben két citromsavgyárat is felhúznak hazánkban - mindkettőt kínaiak valósítják meg, azaz mégsem arról van szó, hogy időközben helyszínt váltott volna a szolnoki projekt. A ma bejelentett kazincbarcikai gyárat az RZBC cég építi meg, míg a szolnokit a China BBCA Group Corporation. A kazincbarcikai üzemben a tervek szerint évente 100 ezer tonna citromsavat állítanak majd elő, a szolnokiban pedig 60 ezer tonnát. Ezzel Magyarország az iparág vezető termelőjévé válik, a globális citromsav-gyártás mintegy 8 százalékát képviselve.

A barcikai beruházás értéke 31 milliárd forint, amelyhez a magyar kormány egymilliárd forintos vissza nem térítendő támogatást ad - a valamivel kisebb bekerülési értékű szolnoki projekt szintén kapott állami ösztönzést. Barcikán 165, míg Szolnokon 440 új munkahely létesül. Az állami támogatás fejében az RZBC 2024-ig előre vállalja a 165 munkavállaló foglalkoztatását.

A zöldmezős beruházás előkészítése jól halad: már tart a környezetvédelmi engedélyezési folyamat, és az RZBC cégcsoport májusban már bejegyeztette magyarországi cégét, a Hungary Borsod Biokémiai Kft.-t. Az évi 3-4 százalékos növekedést mutató világpiaci kereslet kiszolgálása érdekében hoz létre európai gyártókapacitást az RZBC.

Szolnokon a kormány már korábban kiemelt beruházássá minősítette a projektet, amely a szolnoki ipari parkban valósul majd meg 20 hektáron és a tervek szerint szeptember 9-én le is teszik az üzem alapkövét. Korábbi beszámolók szerint a 100-150 millió dollár értékű beruházás a China BBCA, valamint a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. közös finanszírozásában valósul meg. A kínai cég a következő ütemben szeretné a feldolgozott kukorica mennyiségét 300-500 ezer tonnára emelni. Azt nem tudni, hogy az ottani befektető BBCA milyen kapcsolatban áll a kazincbarcikai projektet jegyző RZBC-vel.

A szolnoki gyárban a tervek szerint évi 60 ezer tonna termék előállításához 100 ezer tonna kukoricát használnak majd fel, Kazincbarcikán pedig évi 200 ezer tonna kukoricára lesz kereslet. A szolnoki gyár megvalósítása előbbre jár, az üzem alapkövét szeptember 9-én helyezi el Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, Szalay Ferenc polgármester, valamint Li Rongjie, a kínai társaság elnöke.

A kazincbarcikai üzem a mai bejelentés szerint az európai piacot látja majd el, s itt is elsősorban a citromsavat és annak sóit felhasználó nagy élelmiszergyártó multikat, köztük a Coca-Colát, a Danone-t, és a Kraft Foodst.

További információ:
http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/ebbol_lesz_nagyhatalom_magyarorszag_dupla_kinai_oriasberuhazas_jon.586102.html


forrás: (Napi)