berente.hu | Irányítószám: 3704 | Körzetszám: 48

A dinamikusan fejlődő település


Az önkormányzat polgármesterével tárgyalt az RZBC vállalatcsoport igazgatóságának vezetője

2014.09.09.

2014. szeptember 8.-án délelőtt a berentei önkormányzati hivatalban látta vendégül Kou Kuangcse urat, az RZBC igazgatóságának elnökét és Varga Béla urat, a BC Zrt humánerőforrás és kommunikációs alelnökét Juhász József polgármester úr.humánerőforrás és kommunikációs alelnökét Juhász József polgármester úr.

Az önkormányzat polgármesterével tárgyalt az RZBC vállalatcsoport igazgatóságának vezetője

Kou úr tájékoztatta a polgármester urat, hogy az RZBC vállaltcsoport állami támogatással egy 100 000 tonna/év kapacitású citromsav üzemet kíván építeni Kazincbarcika térségében. Az állami támogatás fejében az RZBC 2024-ig előre vállalja a 165 munkavállaló foglalkoztatását.
A beruházáshoz olyan 25 ha-os területet keresnek, mely a beruházás és a majdani működtetés szempontjából a legkedvezőbb lehetőségeket nyújtja. A jövőbeni fejlesztés, bővítés érdekében további 25 ha terület kívánnak lekötni, biztosítani.
A tervezett zöldmezős beruházás előkészítése részeként már tart a környezetvédelmi engedélyezési folyamat, továbbá az RZBC cégcsoport májusban már bejegyeztette magyarországi cégét, a Hungary Borsod Biokémiai Kft.-t.
Az évi 3-4 százalékos növekedést mutató világpiaci kereslet kiszolgálása érdekében hoz létre európai gyártókapacitást az RZBC csoport.
A beruházás eldöntött tény, a helyszín kiválasztása azonban még további mérlegelést igényel a z RZBC részéről.

Juhász József polgármester úr megköszönve Kou úr tájékoztatását, elmondta, hogy a település és az önkormányzat vezetése érdekelt az új beruházások megvalósításában, így az önkormányzat lehetőségeihez mérten maximálisan támogatja a tervezett citromsav üzem berentei megvalósítását.
Ennek részeként az önkormányzat elsősorban az un. barnamezős beruházásokat szorgalmazza, mely a jelenleg hasznosítatlan ipari területek (volt szénosztályozó, könnyűbetongyár, stb.) rekultivációját és hasznosítását jelentené. E mellett természetesen minden – Berente területét érintő – fejlesztés, beruházás számíthat az önkormányzat támogatására.


forrás: BKÖH Berente