berente.hu | Irányítószám: 3704 | Körzetszám: 48

A dinamikusan fejlődő település


Jövedéki tájékoztató a 2015. január 1.-től életbe lépő szabályokról

2014.12.29.

Megszűnik az adómentesség és jelentősen szigorodnak a magánfőzésre vonatkozó szabályok. A törvény hatályba lépését megelőzően előállított párlatok tekintetében – az átmeneti rendelkezések értelmében – az előállításkor érvényes rendelkezések az irányadók.

Jövedéki tájékoztató a 2015. január 1.-től életbe lépő szabályokról

A törvény hatályba lépését követően előállításra kerülő párlatok tekintetében azonban már az újszabályokat kell alapul venni.
Változik a magánfőző személyének meghatározása, amely alapján magánfőzést a jövőben csak gyümölcstermesztő személy végezhet.
A magánfőzésben előállított párlat mennyisége évi 200 liter tiszta szesz mennyiségről 50 literre csökken, így az ezt meghaladó párlat előállítása esetén a többletmennyiséget kötelező a vámhatósággal egyeztetett módon és időben megsemmisíteni.
A magánfőzésben előállításra kerülő párlat a jövőben semmilyen formában nem idegeníthető el.
A magánfőzéssel kapcsolatos bejelentési kötelezettségek, illetve a tevékenységből származó adóbevételek a továbbiakban a helyi önkormányzatokat illetik meg. A magánfőzés helye szerinti önkormányzathoz kell teljesíteni az adóbevallási kötelezettséget is. Az adó összege évi 1000 Ft.
További szigorítás, hogy a magánfőzéshez alkalmazott desztilláló berendezés esetében a tulajdonszerzést követő 15 napon belül be kell jelenteni a helyi önkormányzathoz.
A bejelentési kötelezettség a már birtokban tartott desztilláló berendezésekre is vonatkozik. Az erre vonatkozó bejelentést 2015. január 15-ég kell megtenni.
A magánfőzött párlat utáni adóbevallási kötelezettséget a tárgyévet követő év január 15-éig kell teljesíteni.

Bérfőzésre vonatkozó szabályok változása
Megszűnnek az adómentesen főzhető párlatra vonatkozó szabályok és újra bevezetésre kerül az úgynevezett bérfőzési szeszadó, amely egy bérfőzető részére évi 50 liter párlat mennyiségig 1670 Ft/hlf adóösszegben teljesítendő. A kedvezményes keretet meghaladó mennyiségű párlat után 3333,85 Ft/hlf összegű adót kell fizetni.

Berente, 2014. december 27.jegyző


forrás: BKÖH