berente.hu | Irányítószám: 3704 | Körzetszám: 48

A dinamikusan fejlődő település


Koronavírussal kapcsolatos Lakossági Tájékoztatás!

2020.03.10.

Ezúton tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a Miniszterelnökség Területi Közigazgatási Működtetéséért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság megküldte a Borsod – Abaúj Zemplén Megyei Kormányhivatalnak a Nemzeti Népegészségügyi központ tájékoztató anyagait a Koronavírussal kapcsolatban.

Koronavírussal kapcsolatos Lakossági Tájékoztatás!

Mint az már ismert, jelenleg több országot érintő, új típusú koronavírus okozta járvány (COVID-19) zajlik.

A kínai Wuhan tartományból 2019 decemberében ismeretlen eredetű tüdőgyulladás járványt jelentettek a WHO felé. A megbetegedések hátterében egy új koronavírust igazoltak a kínai egészségügyi hatóságok, amely emberről emberre képes terjedni. 2020. január 30-án a WHO nemzetközi horderejű járványügyi szükséghelyzetet
hirdetett ki az új koronavírus járvány miatt.

Az új koronavírus által okozott betegség neve a COVlD-19, amely a 2019 decemberében kitört járvány előtt ismeretlen volt. A betegség terjedése főleg a fertőzött személyek által kiköhögött, kilélegzett cseppeken keresztül történik. A terjedés megakadályozása érdekében kiemelten fontos a higiénés szabályok betartása, úgymint rendszeres kézmosás a mosdó használat után és táplálkozás előtt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján tájékoztatókat, ajánlásokat, utazási tanácsokat tesz közzé úgy a lakosság, mint az élelmiszer- gyártók, - forgalmazók, vendéglátóegységek, vízművek, szennyvíztisztítók közfürdők, egyéb gazdasági szereplők számára, amelyek mindennapi tevékenységével kapcsolatban szükséges lehet az új koronavírus kapcsolatos megfelelő tájékozottság.

A gazdasági szereplők számára kiadott tájékoztatások az alábbiak:
- Élelmiszerek érintettsége a koronavírussal kapcsolatban (Vendéglátóhelyekre vonatkozó alapvető szabályok) Kattintson ide a PDF letöltéséhez!
- Terjedhet-e a koronavírus ivóvízzel vagy szennyvízzel? Kattintson ide a PDF letöltéséhez!
- A közfürdők és a koronavírus Kattintson ide a PDF letöltéséhez!

A lakosság számára kiadott tanácsok, ajánlások szintén segítséget jelenthet a munkavállalók megfelelő tájékoztatásában:
- Kérdések és válaszok az új koronavírusról Kattintson ide a PDF letöltéséhez!
- Hazaérkezőkkel kapcsolatos tájékoztatás Kattintson ide a PDF letöltéséhez!

A fertőtlenítő kézmosás menetéről szóló tájékoztató az alábbi linken érhető el:
Kattintson ide a PDF letöltéséhez!

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tárgyban jelzett fenti tájékoztató anyagait mellékelten megküldöm további szíves felhasználásra. A tájékoztatások, plakátok, szórólapok elérhetők az www.nnk.gov.hu, www.koronavirus.qov.hu honlapon a Lakossági tájékoztatók /Koronavírus tájékoztatók menüpont alatt.


forrás: