berente.hu | Irányítószám: 3704 | Körzetszám: 48

A dinamikusan fejlődő település


Lakossági tájékoztatás

2015.12.07.

A kéménytűz természetes folyamat, amely a füstelvezetőben lerakódott korom, vagy kátrány égése során jelentkezik. Koromégés esetén a folyamat csak pár percig tart, ellenben a kátrányégés, amikor porkorom és kén keveredik a kicsapódó vízpárával, majd meggyullad, több órán át is tarthat.

Lakossági tájékoztatás

Az utóbbi során a felszabaduló hő, akár a 800-1300 Celsius fokot is elérheti a lerakódott anyag mennyiségének függvényében. A füstelvezetők közelében lévő éghető födém és tetőszerkezeti elemek, szigetelő anyagok a rendkívüli hő hatására izzásnak indulhatnak és meggyulladhatnak.

A kéménytüzekkel kapcsolatba hozható káresetek megelőzése érdekében az alábbi fontos tudnivalókra hívja fel a figyelmet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság:

A kátrány keletkezése csökkenthető és a kéménytűz megelőzhető, ha száraz (20% alatti relatív víztartalmú) fával tüzelünk, és folyamatosan biztosítjuk az égéshez szükséges levegő utánpótlást.
A kátrányképződést elősegíti, ha a füstgáz hőmérséklete 74 Celsius fok alá csökken és a benne lévő vízpára kicsapódik, vagy ha alacsony hőmérsékletű vízkörre nagy teljesítményű, túlméretezett tüzelőberendezést kötnek. A hőfokszabályozós kazánok helytelen kialakítása, beállítása során, ha a kazán automatikusan 60 Celsius foknál lezárja a levegőt, a visszatérő víz pedig lehűti a füstgázt, szintén nagyobb mennyiségben képződik kátrány.

A fenti problémák kiküszöbölésével a kéménytűz megelőzhető.
További fontos tennivalók és tudnivalók:

- A nyílt lánggal működő fűtőberendezések telepítését minden esetben szakemberrel végeztesse, valamint tegye lehetővé a készülékek és füstelvezetők rendszeres felülvizsgálatát!

- Gondoskodjon a megfelelő oxigénmennyiség folyamatos utánpótlásáról, amely a tökéletes égés alapfeltétele!

- A padlástérben tartsa tisztán a füstelvezető környezetét, közeléből távolítsa el a gyúlékony, éghető anyagokat!

- A fűtőberendezést csak a gyártó által meghatározott tüzelőanyaggal üzemelje be, vegyes tüzelésű kazánjában, kályhájában ne égessen műanyag hulladékot!

Minden esetben fogadja meg a szakemberek tanácsait és kövesse a készülékek használati útmutatóiban foglaltakat! Baj esetén értesítse a katasztrófavédelmet a 112-es, vagy a 105-ös telefonszámon!


forrás: